Scroll Top

Καρκίνος Νεφρών

Ο καρκίνος των νεφρών είναι καρκίνος που ξεκινά από τα νεφρά. Τα νεφρά σας είναι δύο όργανα σε σχήμα φασολιού, το καθένα περίπου στο μέγεθος της γροθιάς σας. Βρίσκονται πίσω από τα κοιλιακά σας όργανα, με ένα νεφρό σε κάθε πλευρά της σπονδυλικής σας στήλης. 

Στους ενήλικες, το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου των νεφρών. Μπορούν να εμφανιστούν και άλλοι λιγότερο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου των νεφρών. Τα μικρά παιδιά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ένα είδος καρκίνου των νεφρών που ονομάζεται όγκος του Wilms.

Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου των νεφρών φαίνεται να αυξάνεται. Ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται συχνότερα απεικονιστικές τεχνικές όπως η αξονική τομογραφία (CT). Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να οδηγήσουν στην τυχαία ανακάλυψη περισσότερων καρκίνων των νεφρών. Ο καρκίνος του νεφρού συχνά ανακαλύπτεται σε πρώιμο στάδιο, όταν ο καρκίνος είναι μικρός και περιορίζεται στο νεφρό.

 

Ο καρκίνος του νεφρού συνήθως δεν έχει σημεία ή συμπτώματα στα αρχικά του στάδια. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αναπτυχθούν σημεία και συμπτώματα, όπως: 

• Αίμα στα ούρα σας, τα οποία μπορεί να φαίνονται ροζ, κόκκινα ή χρώματος κόλα
• Πόνος στην πλάτη ή στο πλευρό σας που δεν υποχωρεί
• Απώλεια της όρεξης
• Ανεξήγητη απώλεια βάρους
• Κόπωση
• Πυρετός

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τους περισσότερους καρκίνους των νεφρών.
Οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο καρκίνος των νεφρών ξεκινά όταν ορισμένα νεφρικά κύτταρα εμφανίζουν αλλαγές (μεταλλάξεις) στο DNA τους. Το DNA ενός κυττάρου περιέχει τις οδηγίες που λένε σε ένα κύτταρο τι να κάνει. Οι αλλαγές λένε στα κύτταρα να αναπτύσσονται και να διαιρούνται γρήγορα. Τα συσσωρευμένα μη φυσιολογικά κύτταρα σχηματίζουν έναν όγκο που μπορεί να επεκταθεί πέρα από το νεφρό. Ορισμένα κύτταρα μπορεί να αποσπαστούν και να εξαπλωθούν (κάνουν μετάσταση) σε απομακρυσμένα μέρη του σώματος.

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του νεφρού περιλαμβάνουν:

• Η μεγαλύτερη ηλικία. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των νεφρών αυξάνεται όσο μεγαλώνετε.
• Το κάπνισμα. Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου των νεφρών από ό,τι οι μη καπνιστές. Ο κίνδυνος μειώνεται μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
• Παχυσαρκία. Τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου των νεφρών από τα άτομα που θεωρούνται ότι έχουν υγιές βάρος.
• Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των νεφρών.
• Θεραπεία για τη νεφρική ανεπάρκεια. Τα άτομα που υποβάλλονται σε μακροχρόνια αιμοκάθαρση για τη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των νεφρών.
• Ορισμένα κληρονομικά σύνδρομα. Τα άτομα που έχουν γεννηθεί με ορισμένα κληρονομικά σύνδρομα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των νεφρών, όπως εκείνοι που έχουν τη νόσο von Hippel-Lindau, το σύνδρομο Birt-Hogg-Dube, το σύμπλεγμα φυματιώδους σκλήρυνσης, το κληρονομικό θηλώδες νεφροκυτταρικό καρκίνωμα ή τον οικογενή νεφρικό καρκίνο.
• Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των νεφρών. Ο κίνδυνος καρκίνου των νεφρών είναι υψηλότερος εάν στενά μέλη της οικογένειας έχουν νοσήσει από τη νόσο.
Σταδιοποίηση του καρκίνου του νεφρού
Μόλις ο γιατρός σας εντοπίσει μια νεφρική βλάβη που μπορεί να είναι καρκίνος του νεφρού, το επόμενο βήμα είναι να καθορίσει την έκταση (στάδιο) του καρκίνου. Οι εξετάσεις σταδιοποίησης για τον καρκίνο των νεφρών μπορεί να περιλαμβάνουν πρόσθετες αξονικές τομογραφίες ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις που ο γιατρός σας θεωρεί κατάλληλες.
Τα στάδια του καρκίνου του νεφρού υποδεικνύονται με λατινικούς αριθμούς που κυμαίνονται από το I έως το IV, με τα χαμηλότερα στάδια να υποδεικνύουν καρκίνο που περιορίζεται στο νεφρό. Στο στάδιο IV, ο καρκίνος θεωρείται προχωρημένος και μπορεί να έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή σε άλλες περιοχές του σώματος.

Η θεραπεία του καρκίνου του νεφρού αρχίζει συνήθως με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου. Για τους καρκίνους που περιορίζονται στο νεφρό, αυτή μπορεί να είναι η μόνη θεραπεία που απαιτείται. Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν του νεφρού, μπορεί να συνιστώνται πρόσθετες θεραπείες.


Μαζί, εσείς και η θεραπευτική σας ομάδα μπορείτε να συζητήσετε τις θεραπευτικές επιλογές σας για τον καρκίνο του νεφρού. Η καλύτερη προσέγγιση για εσάς μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γενικής σας υγείας, του είδους του καρκίνου του νεφρού που έχετε, του κατά πόσον ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί και των προτιμήσεών σας για τη θεραπεία.

Χειρουργική Επέμβαση

Μερική νεφρεκτομή
Για τους περισσότερους καρκίνους των νεφρών, η χειρουργική επέμβαση είναι η αρχική θεραπεία. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η αφαίρεση του καρκίνου με παράλληλη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των νεφρών, όταν αυτό είναι δυνατόν. Οι επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του νεφρού περιλαμβάνουν:

 • Αφαίρεση του προσβεβλημένου νεφρού (νεφρεκτομή).
  Η πλήρης (ριζική) νεφρεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου του νεφρού, ενός ορίου υγιούς ιστού και περιστασιακά πρόσθετων κοντινών ιστών, όπως οι λεμφαδένες, τα επινεφρίδια ή άλλες δομές.
  Ο χειρουργός μπορεί να εκτελέσει μια νεφρεκτομή μέσω μιας μόνο τομής στην κοιλιά ή στο πλάι (ανοικτή νεφρεκτομή) ή μέσω μιας σειράς μικρών τομών στην κοιλιά (λαπαροσκοπική ή ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική νεφρεκτομή).
 
 • Αφαίρεση του όγκου από το νεφρό (μερική νεφρεκτομή)
  Ονομάζεται επίσης νεφροσυντηρητική χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός αφαιρεί τον καρκίνο και ένα μικρό περιθώριο υγιούς ιστού που τον περιβάλλει αντί
  για ολόκληρο το νεφρό. Μπορεί να γίνει ως ανοικτή επέμβαση ή λαπαροσκοπικά ή με ρομποτική υποβοήθηση.
  Η νεφροσυντηρητική χειρουργική επέμβαση είναι μια συνήθης θεραπεία για μικρούς καρκίνους των νεφρών και μπορεί να είναι μια επιλογή εάν έχετε μόνο ένα νεφρό. Όταν είναι δυνατόν, η νεφροσυντηρητική χειρουργική επέμβαση προτιμάται γενικά από την πλήρη νεφρεκτομή για τη διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας και τη μείωση του κινδύνου μεταγενέστερων επιπλοκών, όπως η νεφρική νόσος και η ανάγκη για αιμοκάθαρση.
  Το είδος της χειρουργικής επέμβασης που θα συστήσει ο γιατρός σας θα βασιστεί στον καρκίνο σας και το στάδιο του, καθώς και στη συνολική σας υγεία.
 

Μη χειρουργικές θεραπείες

Οι μικροί καρκίνοι των νεφρών καταστρέφονται μερικές φορές με μη χειρουργικές θεραπείες, όπως η θερμότητα και το κρύο. Αυτές οι διαδικασίες μπορεί να αποτελούν επιλογή σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε άτομα με άλλα προβλήματα υγείας που καθιστούν τη χειρουργική επέμβαση επικίνδυνη.

Οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Θεραπεία για την κατάψυξη των καρκινικών κυττάρων (κρυοαφαίρεση). Κατά τη διάρκεια της κρυοαφαίρεσης, μια ειδική κοίλη βελόνα εισάγεται μέσω του δέρματός σας και μέσα στον όγκο του νεφρού με τη χρήση υπερήχων ή άλλης καθοδήγησης εικόνας. Το ψυχρό αέριο στη βελόνα χρησιμοποιείται για την κατάψυξη των καρκινικών κυττάρων.
 • Θεραπεία για τη θέρμανση των καρκινικών κυττάρων (αφαίρεση με ραδιοσυχνότητες). Κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης με ραδιοσυχνότητες, ένας ειδικός καθετήρας εισάγεται μέσω του δέρματός σας και μέσα στον όγκο του νεφρού χρησιμοποιώντας υπερήχους ή άλλη απεικόνιση για την καθοδήγηση της τοποθέτησης του καθετήρα. Ένα ηλεκτρικό ρεύμα διοχετεύεται μέσω της βελόνας και μέσα στα καρκινικά κύτταρα, προκαλώντας τη θέρμανση ή το κάψιμο των κυττάρων.

Θεραπείες για προχωρημένο και υποτροπιάζοντα καρκίνο του νεφρού

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του καρκίνου του νεφρού
  Εάν ο καρκίνος δεν μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης, οι χειρουργοί μπορεί να εργαστούν για να αφαιρέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του καρκίνου. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση του καρκίνου που έχει εξαπλωθεί σε άλλη περιοχή του σώματος
 • Στοχευμένη θεραπεία
  Οι στοχευμένες φαρμακευτικές θεραπείες επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες ανωμαλίες που υπάρχουν μέσα στα καρκινικά κύτταρα. Μπλοκάροντας αυτές τις ανωμαλίες, οι στοχευμένες φαρμακευτικές θεραπείες μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να εξετάσετε τα καρκινικά σας κύτταρα για να δείτε ποια στοχευμένα φάρμακα είναι πιθανότερο να είναι αποτελεσματικά.
 • Ανοσοθεραπεία
  Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας που καταπολεμά την ασθένεια μπορεί να μην επιτεθεί στον καρκίνο σας επειδή τα καρκινικά κύτταρα παράγουν πρωτεΐνες που τα βοηθούν να κρύβονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανοσοθεραπεία λειτουργεί παρεμβαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία.
 • Ανοσοθεραπεία
  Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας που καταπολεμά την ασθένεια μπορεί να μην επιτεθεί στον καρκίνο σας επειδή τα καρκινικά κύτταρα παράγουν πρωτεΐνες που τα βοηθούν να κρύβονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανοσοθεραπεία λειτουργεί παρεμβαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία.
 • Ακτινοθεραπεία
  Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί δέσμες ενέργειας υψηλής ισχύος από πηγές όπως οι ακτίνες Χ και τα πρωτόνια για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται μερικές φορές για τον έλεγχο ή τη μείωση των συμπτωμάτων του καρκίνου του νεφρού που έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως τα οστά και ο εγκέφαλος.
 • Κλινικές δοκιμές
  Οι κλινικές δοκιμές είναι ερευνητικές μελέτες που σας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις τελευταίες καινοτομίες στη θεραπεία του καρκίνου του νεφρού. Ορισμένες κλινικές δοκιμές αξιολογούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα πιθανών θεραπειών. Άλλες κλινικές δοκιμές προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους πρόληψης ή ανίχνευσης της νόσου. Εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε μια κλινική δοκιμή, συζητήστε τα οφέλη και τους κινδύνους με εμάς.