Scroll Top
Καρκίνος Μαστού

Όλοι, ανεξαρτήτως βιολογικού φύλου, έχουν τουλάχιστον μια μικρή ποσότητα ιστού του μαστού. Ο μαστός επικαλύπτει τους θωρακικούς σας μυς (θωρακικούς μύες). Αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από λιπώδη ιστό και κάποιο συνδετικό ιστό που δίνουν στο στήθος το σχήμα του. Οι μαστοί περιέχουν επίσης λεμφαδένες, μικρά όργανα σε σχήμα φασολιού που βοηθούν στη μεταφορά των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και στην απομάκρυνση των αποβλήτων από τους ιστούς. Στις γυναίκες, ο μαστός διαθέτει επίσης εξειδικευμένους αδένες που μπορούν να παράγουν γάλα. Αυτοί οι αδένες ονομάζονται λοβοί και συνδέονται με τη θηλή με μια σειρά από μικρά κανάλια που ονομάζονται πόροι μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του ιστού του μαστού αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες αλλά μπορεί να προσβάλει και τους άνδρες. Διάφοροι παράγοντες καθορίζουν τον τύπο του καρκίνου του μαστού που έχετε, την πρόγνωσή σας και τις θεραπευτικές σας επιλογές. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και δεν υπάρχει ακριβής ορισμός για το πώς αισθάνεται ένα εξόγκωμα ή μια μάζα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εξοικειωθείτε με το στήθος σας, ώστε να ξέρετε πώς αισθάνεται και φαίνεται το “φυσιολογικό”. Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές, ενημερώστε τον γιατρό σας. Ενώ οι τακτικές αυτοεξετάσεις είναι σημαντικές, πολλοί καρκίνοι του μαστού εντοπίζονται μέσω τακτικών μαστογραφιών προσυμπτωματικού ελέγχου πριν εμφανιστούν συμπτώματα.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν: 

•  Όγκος ή μάζα στο μαστό
•  Όγκος ή μάζα στη μασχάλη
•  Μεταβολές στο δέρμα του μαστού, συμπεριλαμβανομένης της ερυθρότητας του
δέρματος και της πάχυνσης του δέρματος του μαστού, με αποτέλεσμα την υφή
φλοιού πορτοκαλιού
•  Διόγκωση ή ρυτίδωση του μαστού
•  Έκκριση από τη θηλή
•  Κηλίδωση στη θηλή, η οποία μερικές φορές επεκτείνεται στην περιοχή της θηλαίας
άλω
•  Αλλαγές στη θηλή, συμπεριλαμβανομένης της στροφής της θηλής προς τα μέσα,
του τραβήγματος προς τη μία πλευρά ή της αλλαγής κατεύθυνσης.
•  Έλκος στο στήθος ή στη θηλή, που μερικές φορές επεκτείνεται στην περιοχή της
θηλαίας άλω
•  Πρήξιμο του μαστού

 

Μοριακοί υποδοχείς καρκίνου μαστού

Οι υποδοχείς είναι μόρια που παράγουν τα καρκινικά κύτταρα στην επιφάνειά τους. Αυτοί οι υποδοχείς μπορούν να αλληλεπιδρούν ή να συνδέονται με συγκεκριμένες πρωτεΐνες και ορμόνες στο σώμα του ασθενούς. Αυτό ονομάζεται αναγνώριση.  

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ορισμένους υποδοχείς που τροφοδοτούν την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού όταν αναγνωρίζουν ένα συγκεκριμένο μόριο. Διακόπτοντας αυτή την αναγνώριση με αντικαρκινικά φάρμακα, η ανάπτυξη της νόσου μπορεί να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει. 

Επί του παρόντος, τρεις κύριοι υπότυποι υποδοχέων παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόγνωση και τη θεραπεία της ασθενούς. Καθώς συνεχίζεται η έρευνα για τον καρκίνο του μαστού, ενδέχεται να προκύψουν περισσότεροι υπότυποι υποδοχέων με διαφορετικές θεραπείες.  Αυτοί είναι:

 

Ο θετικός στους ορμονικούς υποδοχείς καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του μαστού. Αυτή η ασθένεια έχει υποδοχείς που συνδέονται με μία από τις δύο φυσικά απαντώμενες ορμόνες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Αυτές οι ορμόνες τροφοδοτούν την ανάπτυξη του καρκίνου με τη δέσμευση σε αυτούς τους υποδοχείς. 

Η ενδοκρινική θεραπεία (γνωστή και ως ορμονοθεραπεία) στοχεύει σε αυτή την αναγνώριση υποδοχέα/ορμόνης, σταματώντας έτσι ή επιβραδύνοντας την ανάπτυξη του καρκίνου. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να περιορίσουν την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης από τον οργανισμό ή να σταματήσουν τους υποδοχείς από το να αναγνωρίζουν τις ορμόνες.

 Χάρη στην ορμονοθεραπεία και την τάση του καρκίνου να εξαπλώνεται σχετικά αργά, ο θετικός στους ορμονικούς υποδοχείς καρκίνος του μαστού θεωρείται η πιο θεραπεύσιμη μορφή από τους τρεις κύριους υποτύπους.

Ο HER2-θετικός είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος καρκίνου του μαστού. Η HER2 είναι μια πρωτεΐνη που προάγει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Βρίσκεται στην επιφάνεια όλων των κυττάρων του μαστού. Ένας καρκίνος του μαστού είναι HER2- θετικός όταν έχει πολύ υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης από το φυσιολογικό.

Περίπου οι μισοί από τους HER2-θετικούς καρκίνους είναι επίσης θετικοί στους ορμονικούς υποδοχείς/ER θετικοί. Οι ασθενείς αυτοί λαμβάνουν θεραπείες που στοχεύουν και τους δύο μοριακούς υποδοχείς. Ταξινομούνται ως HER2-θετικοί, καθώς θεωρούμε ότι το HER2 είναι ο πρωταρχικός παράγοντας της νόσου.

Η διάγνωση HER2-θετικού καρκίνου σχετιζόταν κάποτε με υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής. Οι πρόσφατες θεραπευτικές εξελίξεις, ιδίως με τις στοχευμένες θεραπείες, έχουν καταστήσει τη νόσο πιο ιάσιμη στα αρχικά της στάδια. Έχουν επίσης παρατείνει την περίοδο επιβίωσης για τους ασθενείς των οποίων ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση ή έχει εξαπλωθεί πέρα από τον μαστό και τους κοντινούς λεμφαδένες.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού (μερικές φορές αποκαλούμενος βασικός καρκίνος του μαστού) καλύπτει τους περισσότερους καρκίνους του μαστού που δεν έχουν έναν από τους μοριακούς υποδοχείς που αναφέρονται παραπάνω. Εκτός από αυτό, οι τριπλά αρνητικοί καρκίνοι του μαστού μπορεί να έχουν πολύ λίγα κοινά στοιχεία. 

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένας υποδοχέας σε αυτούς τους καρκίνους που να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη νόσο όταν στοχεύεται, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι ο πιο δύσκολος υπότυπος στη θεραπεία. Χάριν σε νεότερες, πρόσφατες θεραπείες από το εξωτερικό, έχουμε πολλά ενθαρρυντικά δεδομένα για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου.